Sparetips

 

Der bliver brugt rigtig meget strøm i danske husstande, og især om vinteren stiger strømforbruget markant. Om vinteren bliver dagene kortere og koldere, og vi tilbringer derfor mere tid indendørs. Lysene i huset vil derfor naturligt brænde mere, fjernsynet vil køre mere, spillekonsoller og computere vil køre mere, og generelt vil de mange aktiviteter have indflydelse på strømforbruget i negativ retning.

Få gratis og uforpligtende flere tilbud på el, klik her

Et almindeligt enfamiliehus uden elvarme, bruger i gennemsnit 4.000-4.500 kWh om året, hvilket svarer til 8.000-9.000 kr. Lægger man så et barn mere til, øges forbruget med 500-1.000 kWh. Lægger man en voksen mere til, øges forbruget med cirka 1.000-1.200 kWh årligt.

Standby koster!sparetips

De elektroniske apparater og belysning i hjemmet står for cirka 20 % af elforbruget, og det er derfor et godt sted at starte. Typisk står de elektroniske apparater på standby året rundt. Dette medfører, at de faktisk bruger langt mere strøm på standby, end når de er i brug!

Omregnet til kWh årligt, kan de elektroniske apparater, som står på standby, bruge mellem 400-1.000 kWh årligt! Ved at slukke for apparaterne på stikkontakten, når de ikke er i brug, kan elforbruget altså sænkes markant. For hver kWh forbruget sænkes, sparer man godt 2 kr.

Udskift til energibesparende

En anden synder som koster på elregningen er lyset. Er der ikke brug for at have lyset tændt, så sluk det! Har man gamle gløde- og halogenpærer, så overvej at skifte dem ud med A-pærer eller LED belysning.

Har man en gammel stationær computer, så bør man måske overveje at skifte den ud med en bærbar. Ifølge NRGi kan dette alene give en besparelse på op mod 600 kr. årligt.

Elmåler

En spændende måde at finde ud af hvad de forskellige apparater bruger af strøm, er ved hjælp af en elmåler. En elmåler viser, hvor mange watt et apparat bruger, når det er i brug, og når det er på standby, samt hvor meget det konkret koster.

Få gratis og uforpligtende flere tilbud på strøm

Elmåleren er super nem at bruge, den skal bare sættes i stikkontakten, hvorefter man tilslutter apparatet, der skal måles. Mål derefter apparatet, når det er i brug, samt når det er på standby. Indtast så elprisen, som i snit ligger på 2,2 kr. for 1 kWh.

Elmåleren kan lånes gratis på de fleste biblioteker, elforretninger og elforsyningsværker.

Spar 3.000 kr. årligt

Hvis elmåleren er løbet løbsk, så er der heldigvis råd at hente. Neden for har vi listet en række simple sparetips, som kan give en besparelse på op mod 3.000 kr. årligt!

  • Sluk for spillekonsollen på stikkontakten, når den ikke er i brug. Besparelse på mellem 500-1.000 kWh svarende til 1.000-2.000 kr. årligt.
  • Udskift den stationære computer med en bærbar. Besparelse på cirka 300 kWh svarende til 600 kr. årligt
  • Brug elspareskinner til både fjernsyn og pc.
  • Ved udskiftning af bare 7 glødepærer til A-pærer er der en besparelse på cirka 280 kWh, svarende til 550 kr. årligt.
  • Udskift halogenpærer med A-pærer eller LED belysning.
  • Brug tænd/sluk i den mørke tid, så man undgår at lyset brænder i dagtimerne.
  • Sluk for apparater på stikkontakten, når de ikke er i brug og få en besparelse på flere hundrede kr. årligt.
  • Fyld altid vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, og benyt tøjsnoren frem for tørretumbleren.

Skift til LED-belysning

* Reklame